Gisteren heb ik zo’n mooi eerste consult met een client gehad.

Ze heeft last van veel angsten en voelt zich heel alleen. De angsten zijn nu zo erg dat ze zelf aan de antidepressiva is.

 

Wanneer ze begint te vertellen komt haar relatie gelijk te spraken. Hij heeft haar verlaten en ze voelt zich nu zo alleen en ze vind het zo spannend om alleen te zijn.

 

Dan komt haar jeugd ter sprake. Ze heeft geen fijn warm gezin gehad. Vader was altijd aan het werk en moeder had losse handjes. Ze heeft zich heel onveilig gevoeld in deze situatie.

 

Het alleen voelen krijgt nu een heel andere lading. Ze heeft nooit de liefde en bevestiging gehad die je als kind nodig hebt en is zich zo gaan gedragen dat ze haar moeder niet irriteerde. Dit Please gedrag heeft ze in haar hele leven mee genomen.

 

Ze kan heel moeilijk naar haar gevoel. Er zit daar zo veel zeer. Dit maakt dat ze altijd in haar hoofd zit en alles onder controle probeert te houden. Ze is nu zo moe, angstig en vooral alleen.

 

Het gesprek is eigenlijk al te vermoeiend en inplaats van mijn intake volledig af te maken besluiten we over te gaan tot een Ayurvedische massage. Warme olie en liefdevolle aanraking. Therapeutisch om van het hoofd naar het lijf te komen. Ik zie haar meer ontspannen en bij de massage van meerdere plekken op het lijf komen tranen naar boven. Er word gevoeld en dat maakt dat oude gevoelens omhoog kunnen komen. Ze is zo dankbaar. Mooie eerste stap naar het voelen en verwerken van wat er is gebeurt. De volgende keer zullen we de stap verder gaan, alles op geleide van wat nodig is.

 

Wat goed dat ze hulp heeft gezocht, herken jij dit en wil jij ook graag hulp? Mail mij op puursanayurveda@gmail.com

 

 

.

Toen zei ze dit is high level Ayurveda

 

Ik bloosde, maar snapte wat ze bedoelde.

Ze komt bij mij omdat ze zo moe is. Ze heeft zo weinig energie dat ze is gestopt met werken.

In de hoop dat het dan beter zou gaan.

Maar het ging niet beter.

 

We zijn gestart met het verbeteren van de voeding en leefstijl gewoonten en dit heeft zijn effect.

Ze heeft al veel meer energie dan ze in jaren gehad heeft, maar er bleven hiaten.

Energielekken.

 

Waar komen deze energielekken vandaan? Hiervoor hebben we nu een aantal readingen gedaan. Zie het als een telefoon waar je veel programma’s op open hebt staan. Deze programma’s ben je vergeten, maar je merkt wel dat je telefoon steeds zo snel leeg is.

Zo werkt het ook in je hoofd, in je geest. Wanneer er op de achtergrond van alles speelt waar je eigenlijk geen weet van hebt kan dit een enorme energielek zijn.

 

Door middel van de readingen kreeg deze client veel inzichten in zichzelf en wat er speelt, bovendien hebben we veel af kunnen sluiten. Na elke reading merken we dat ze weer een stap verder komt. Ze wordt steeds meer zichzelf.

Ze is aan het kijken voor werk, maar wil eigenlijk iets anders dan voorheen.

Ze is veranderd. Ze heeft zo veel meer inzicht in zichzelf gekregen.

 

Dat is waar ik het voor doe. Jezelf zijn en jezelf kunnen zijn is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Waarom vind ik mijzelf niet leuk?

 

Ze is al een tijdje onder behandeling voor darmproblemen en word zich steeds meer bewust van wat er in haar lichaam speelt, wat ze voelt en ervaart.

Haar darmproblemen worden steeds minder, maar ze ervaart nu steeds beter wat er nog meer speelt. Waar ze spanningen voelt.

 

Ze is naar een verjaardag geweest en voelde zich hier helemaal niet op haar gemak. Mensen zitten niet op mijn bijdrage te wachten vertelt ze. Wanneer ik iets zeg valt het stil in de kamer. Dit heb ik vaker. Heel vaak zelfs. Ik vind mijzelf zo niet leuk. Wat heb ik nu toe te voegen?

Er biggelt een traan uit haar oog.

 

Het is duidelijk heel belangrijk voor haar. Onzekerheid, twijfelen aan jezelf geeft spanning in het lichaam. Deze spanning kan klachten geven en dus ook een van de oorzaken zijn van haar darmproblemen.

 

We besluiten hier een reading op te doen. In een reading maak je verbinding met je pure zelf. Wie jij werkelijk bent, zonder al die lagen die ontstaan zijn door wat je hebt geleerd, wat wel en niet hoort, wat je meegemaakt hebt. Onder al die lagen weet je heel goed wat jij nodig hebt en wat er in de weg zit om echt goed voor jezelf te zorgen.

 

In deze reading krijgt ze prachtige inzichten. Het kwartje valt. Het is duidelijk waarom ze zich zo voelt en wat er nodig is?

 

De eerstvolgende afspraak komt ze stralen binnen. Er is zo veel veranderd vertelt ze. Ik kan zo veel meer mijzelf zijn. Ik ben allemaal dingen aan het doen die ik echt leuk vind.

Mijn gevoel van er niet bij horen, anders zijn is helemaal weg. Zo bijzonder.

 


Ahhhh, alweer doorgelekt!


Ze vertelde mij dat ze jaren had gehad met zo veel menstruatie.

Er was niet tegen op te werken.

Ze gebruikte EN van dat hele grote maandverband EN een ob en nog lekte ze door.

Hoe gênant als je broek weer vol zit, je lekt door en je staat midden in de stad.

Dit wilde ze echt niet meer.

Ze heeft in het ziekenhuis haar baarmoederslijmvlies laten wegbranden en nu gaat het beter.

 

Dit en vergelijkbare verhalen krijg ik met regelmaat in mijn prakrijk.

Mijn buik knijpt dan samen. Het wegbranden van je baarmoederslijmvlies helpt om het menstruatievocht te verminderen, super fijn, maar het is zo rigoureus.

 

Het is niet nodig.

Er is onbalans in de hormonen. Hier mag je wat aan doen. En dit is niet moeilijk. Zo niet moeilijk, maar je moet het wel weten dat het kan.

In mijn praktijk help ik mensen dagelijks met de balans van hun lichaam en hierdoor verdwijnen klachten als sneeuw voor de zon. Juist doordat we kijken naar waar de oorzaak van het probleem zit en hierop inzetten. We kijken naar hoe jouw lichaam werkt en wat jij nodig hebt om weer in balans te komen. Naar jou als geheel. Niet alleen naar de klacht die op dat moment het meest vervelend is.

 

Ken jij iemand die hiermee loopt. Vertel het door.

Wat doe je met negatieve gevoelens?

 

Negatieve gevoelens kunnen zowel op een anders als op ons zelf effect hebben. Wanneer je ze uit naar een ander. Ben je bijvoorbeeld boos of je reageert je erg geprikkeld, dan doe je een ander pijn.

Weet je jezelf te beheersen en houd je je gevoelens voor jezelf dan onderdruk je deze gevoelens en geven ze problemen voor jezelf. De stress rijke biochemie in je lichaam kan je lichaam tot op celniveau beschadigen.

 

Wat moet je dan met deze gevoelens, wanneer zowel uiten als niet uiten problemen geven?

Merk je gevoelens op. Ben je bijvoorbeeld verdrietig. Voel het verdriet. Adem rustig in en uit. Adem rustig naar het verdriet toe. Geef het gevoel volledig de vrijheid. Laat het er zijn. Door hier de tijd voor te nemen en bewust met dit gevoel bezig te zijn, zal het vanzelf verdwijnen.

 

Bekijk het gevoel. Waar komt het door? Wat is er gebeurt of wat is er gezegd? En bekijk wat het vanbinnen met je doet. Welk effect het op jou heeft. Het zegt wat over jou.

 

Ben je op deze manier met je gevoelens bezig, dan zal het geen nadelig effecten hebben op je gezondheid en leer je steeds meer over jezelf.

Afvallen zonder Shakes


Mijn laatste client vandaag komt om af te vallen.
Dit wilde ze nu eens graag zonder shake of dieet waarbij je van alles moet kopen.
Ze wilde gewoon kunnen eten.
Inmiddels valt ze gestaag af. Ze heeft al heel wat te grote kleding weg mogen doen.
Gelukkig had ze die winterjas die vorig jaar te klein was nog niet weggedaan, want hij past nu perfect.

Niet alleen valt ze af, ook heeft ze geen last meer van benauwdheid, hartkloppingen, diarree, reageren haar darmen niet meer heftig op kruiden in het eten en heeft ze veel meer energie.
Ze ziet niet meer tegen van alles op en heeft zin om dingen te gaan doen. Ze is lekker haar huis aan het opruimen en heeft zin om zich mooi te maken.

Ze straalt en ze herhaald keer op keer dat ze het wonderlijk blijft vinden dat ze gewoon haar eigen eten kan eten en toch af valt. Ik zie een vrouw die bereid was om naar haar eigen gewoonten te kijken en hier veranderingen in aan te brengen. Ik heb haar geholpen aan een eetpatroon dat bij haar past. Waar haar lichaam goed op functioneert en zo steeds sterker en slanker wordt. Nog een paar afspraken en ze kan het helemaal zelf. Topper!

Aanraking geeft een betere gezondheid.


 

Als start van dit artikel wil ik je vragen om met mij mee te doen. We gaan in de actie.

Ga zitten op een stoel en buig je voorover. Kies een van je benen en masseer dit been.

Gewoon zonder olie of wanneer je de tijd hebt heerlijk met (warme) olie.

Wrijf zachtjes met twee handen over je bovenbeen. Neem hier de tijd voor, neem zeker een minuut. Wrijf zachtjes van boven naar beneden en weer omhoog, wrijf over de voor- en achterkant en neem ook de zijkanten mee. Na een minuut zak je naar beneden en masseer je je onderbeen. Ook hier wrijf je zachtjes over je hele onderbeen, de voor- en achterkant en neem ook hier de zijkanten mee. Na ongeveer een minuut zak je langzaam af naar de voet en masseer je zachtjes je hele voet. De onderkant, de bovenkant, de enkel, de hak en tenen. Ga met je vingers tussen je tenen en druk zachtjes met je vingertoppen tegen de onderkant van je voet. Masseer zo je hele zool.

Wanneer je klaar bent met de massage van je voet ga je rechtop zitten.

 

Ga met je aandacht naar je beidde benen. Hoe voelt het been dat je hebt gemasseerd en aandacht hebt gegeven? Hoe voelt het been dat niet is gemasseerd?

Bemerk je een verschil tussen je benen?

 

Je mag nu ook het andere been masseren. Geef het net zo veel aandacht als je eerste been.

 

Dat wat je aandacht geeft groeit en bloeit. Dit werkt ook zo met je lichaam. Door het lichaam aan te raken ontspant het. Het stress hormoon cortisol verminderd, de hormonen dopamine en endorfine gaan stromen en geven een gelukkig en fijn gevoel. Het hormoon Oxytocine geeft je een veilig, ontspannen en vertrouwd gevoel. Het laat stress en eventuele angst afnemen.

 

Aanraking door zelf massage, massage door een ander of een heerlijke knuffel zorgt dat je beter om kan gaan met stressvolle situaties, je kan pijn beter verdragen en je voelt je gelukkiger.

Het lichaam kan letterlijk beter functioneren door de ontspanning. Neem je spijsvertering. Deze verbeterd, je cellen worden hierdoor goed gevoed en van energie voorzien, elke cel kan beter zijn functie doen en daardoor word je lichaam sterker, krachtiger en vitaler.

 

Een gewone knuffel van je partner, kind, vriendin of buurvrouw wordt hiermee zo veel belangrijker.

Het helpt je letterlijk om het lichaam en de geest beter te laten functioneren. Je wordt er gezonder van.

 

Mijn advies knuffel veel en masseer je lichaam regelmatig met heerlijke warme olie.

 

Sandra Bakker, Ayurvedisch practitioner, Puursanayurveda@gmail.com, www.puursanayurveda.nl, 06-22500195

Zon verbranding


Wat een super lekkere lente hebben we. Na een wat koude week gaan we gewoon weer verder met mooie zonnige dagen. Cliënten willen vaak weten hoe ze hun huid op een natuurlijke manier kunnen beschermen tegen de zon. Verbranding van de huid ontstaat door te lange blootstelling aan de ultraviolette straling van de zon. Het best kun je verbranding dus voorkomen door niet te lang in de zon te zijn. Met name tussen 10.00 en 15.00 is het zonlicht het sterkst. Wat echter ook meespeelt is het gebruik van chemische producten op de huid en ook inwendig. Chemische deodorant, chemische parfums, hoestdrankjes en talloze andere geneesmiddelen verzwakken de huid. Wanneer je veel van deze producten gebruikt en in de zon komt, dan zal je sneller verbranden. Verbranding kan maken dat je huid sneller gaat rimpelen en verouderd. Ben je verbrand dan kun je de huid insmeren met aloë vera of kokosolie. Dit kalmeert de huid. Een mooie zon blokker is neem olie. Breng voordat je in de zon gaat de neem olie aan op de onbeschermde delen van je lichaam. Ik wens je een heerlijke zonnige lente en zomer Bron: de complete ayurvedische huisapotheek, Vasant Lad 

Hooikoorts en allergieën

 

De lente komt met mooi weer, de eerste blaadjes aan de bomen en de eerste bloemen.

Het is heerlijk weer om weer naar buiten te gaan en te genieten van de eerste echte zonnestralen.

Echt genieten!

 

Maar niet voor iedereen. Het is ook de tijd van de pollen in de lucht.

Ben je gevoelig voor deze pollen dan ontstaat er kriebelende en rode ogen en of neus. Gesnotter, tranen, kriebelhoest en soms zelfs koorts.

Niet echt genieten dus.

 

Waar komt dit door en hoe kom je hiervan af volgens de Ayurveda?

 

Daarvoor moeten we een seizoen terug.

In de winter, wanneer het koud is, zorgt het lichaam dat de meest belangrijke organen in je lichaam goed beschermd worden. Je spijsvertering gaat harder werken, waardoor meer warmte vrijkomt. Deze warmte wordt voornamelijk centraal in het lichaam gehouden, waardoor de belangrijke ook wel vitale organen in je buik lekker warm blijven.

 

Door de hard werkende spijsvertering krijg je zin in zwaarder, meer voedend voedsel. Denk aan suddervlees, stamppot, erwtensoep, etc.

Deze zware kost zorgt voor de aanmaak van een laagje vet. De isolerende werking van dit vet beschermt je organen perfect.

 

Wanneer het lente word, de temperatuur gaat stijgen, dan is dit vet niet meer nodig.

Net zoals sneeuw ontdooid in de lente, zal deze extra vetlaag oplossen.

De vetlaag wordt vloeibaar en is niet zomaar verdwenen.

Het circuleert rond in je lichaam en verspreid zich naar je maag, darmen en longen.

 

Je spijsvertering heeft het moeilijk met deze “afvalstoffen” en kan wat hulp gebruiken.

 

De afvalstoffen in je longen vormen een slijmlaag en kunnen voor allerlei verkoudheden, hooikoorts en allergieën zorgen.

Word je geprikkeld door pollen, doordat je hier gevoelig voor bent, dan is er genoeg slijm in de longen aanwezig om te gaan snotteren.

 

Hoe kun je deze ophoping van slijm voorkomen?

Hoe beter het lichaam in staat is de afvalstoffen op te ruimen, hoe minder slijm er in de longen, maag en darmen achter blijft.

Afvalstoffen worden door je spijsvertering opgeruimd. Echter, wanneer de maag en darmen vervuild raken door de afvalstoffen, gaat deze opruiming ofwel vertering minder efficiënt. De vertering is minder sterk, heeft het moeilijk en kan wel wat hulp gebruiken. De spijsvertering moet verbeterd worden om al deze afvalstoffen echt op te kunnen ruimen.

 

Voeding die de spijsvertering verbeterd is voeding die helpt te verwarmen en op te ruimen.

Denk daarbij aan voeding met de smaak scherp, bitter en wrang, zoals gember, pepers, chili, kaneel, ui, knoflook, alle groente, gele mungbonen, rode linzen.

 

Producten die zwaarder te verteren zijn en daarmee de spijsvertering in deze periode verminderen zijn melkproducten, vlees, zware maaltijden en olierijke voeding. Deze producten kun je in de lente beter minder vaak of niet eten.

 

Andere tips voor minder klachten zijn:

De neus spoelen met lauw water en wat zout helpt om de gevormde slijm weg te spoelen. Hiervoor kun je een klein gietertje gebruiken, dat we in de ayurveda Jala neti noemen.

 

Om de hooikoorts of allergie te voorkomen is het slim om het allergeen te vermijden.

Blijf uit de buurt van die kat, hond, pollen, schimmels, etc.

Is dit niet mogelijk dan kun je proberen te voorkomen dat de allergeen, pollen in het geval van hooikoorts het slijmvlies in de neus kan prikkelen.

Smeer wat ghe, dit is geklaarde boter, aan de binnenzijde van je neus. Hiermee olie je het slijmvlies in en voorkom je dat het allergeen rechtstreeks contact kan maken met het slijmvlies.

 

Door al in de overgang van winter naar lente met deze acties te beginnen kun je de verkoudheden en hooikoorts voorkomen of verminderen.

Is dit voor jou onvoldoende, kom dan eens langs.

Ik kijk graag mee wat er voor jou nodig is.

Oude emoties.


Een strakke en stijve nek, stijve boven rug keer op keer.

Steeds maar weer laten masseren, steeds maar weer naar de fysiotherapeut.

Dit kom ik vaak tegen in mijn praktijk.

 

Zie ik dan ook een hoge ademhaling. Ademen in de borst dan weet ik dat er spanningen zijn.

Een hoge ademhaling kost heel veel energie. Je ademt dan met de spieren tussen je ribben. Dit zijn bewegingsspieren, geen ademspieren.

 

Door een hoge ademhaling is je lichaam continue alert. Het is moeilijk om te ontspannen en los te laten.

 

Waarom ademen mensen zo hoog. Ademen hoor je eigenlijk vanuit je middenrif te doen. Een ontspannen ademhaling vanuit je buik, flanken en rug.

Echter bij emoties, doorgemaakte trauma’s komt hier spanning op te staan. Het lichaam gaat deze delen van het lichaam ontzien. De pijn, geestelijke pijn die opgeslagen is in het lichaam, ontwijken. Het lichaam komt door trauma en oude emoties letterlijk op spanning te staan. Je kunt niet meer ontspannen ademen vanuit de buik, flanken en rug.

 

Een hoge adem geeft continue het sein dat er gevaar is. Het lichaam staat in een staat van paraatheid. Dit kost bergen met energie en geeft je het gevoel nooit echt te kunnen ontspannen. Het lukt letterlijk niet meer om los te laten. Hierdoor verkrampen je spieren en kun je pijn krijgen.

 

Ook zullen de buikorganen minder kunnen werken. Een goed werkend middenrif masseert de buikorganen bij elke ademhaling. Deze beweging helpt de organen om goed te functioneren. De darmen kunnen bijvoorbeeld zonder deze goede middenrifademhaling minder goed ontlasten. Je hebt eerder kans op problemen als obstipatie.

 

Door een verminderde middenrifademhaling krijgt letterlijk elke cel in je lichaam minder zuurstof. Dit maakt dat elke cel in je lichaam minder zijn functie uit kan voeren. Je lichaam werkt minder goed en er is een grotere kans op ziekten.

 

Een hoge adem en strakke schouderspieren zijn voor mij dus een reden om verder te kijken. Om mensen te helpen om oude emoties op te ruimen. Dit vinden mensen spannend. Vaak zijn er echt vervelende dingen in het verleden gebeurt. Met Ayurveda hebben wij heel mooie behandelingen waar je oude emoties mee kan opruimen zonder elk detail van je verleden te hoeven her te beleven. Ja de emoties komen los, ja er gaat weer ruimte komen om adem te halen. Nee, je hoeft niet die hele beerput van emoties door.

 

 

 

Voeden of vullen?

 

Het eerste wat je hierbij kunt denken is, ach ik eet al heel gezond. Ik voed mijn lichaam al goed.

Dit is wat ik ook veel terug krijg in mijn praktijk.

De meeste mensen zijn bewust bezig met hun voeding en voelen zich over het algemeen goed. Maar wanneer ik dan verder ga vragen, waar mensen tegenaan lopen, dan merk ik dat het lichaam vaak toch niet zo tevreden is met wat er naar binnen komt.

 

Kijk ik naar de tong, dan zie ik vaak deuken in de rand. Alsof de tanden steeds tegen de tong drukken. Dat vertelt mij dat het lichaam onvoldoende goed gevoed is en sterker zou kunnen zijn. Dat maakt dat je ook minder energie en immuniteit hebt dan zou kunnen.

 

Ook merk ik vaak ribbels in de nagels op, dit vertelt wat over de kwaliteit van het botweefsel. Die zou beter kunnen, sterker.

 

Kijken we dan naar de ontlasting dan blijkt die vaak te zinken. Dat betekent dat de voeding onvoldoende goed verteerd wordt en dat er afvalstoffen in het maagdarmstelsel achter blijven. Deze afvalstoffen komen deels naar buiten via de ontlasting. De afvalstoffen maken de ontlasting zwaarder waardoor deze zinkt.

 

Hoe kan dit, terwijl je het gevoel hebt gezond te eten?

 

De vraag is of je voeding ook goed verteerd en of je de voeding neemt die voor jou nodig is?

 

Ieder van ons is gemaakt van dezelfde bouwstoffen. We zijn allemaal mens en hebben allemaal dezelfde onderdelen. We hebben allemaal ogen, haren, een huid, organen, etc. Toch zijn we allemaal anders. We zien er allemaal anders uit en ook onze karakters verschillen. Ieder heeft dus een eigen mix van bouwstoffen. Ieder is een eigen persoon.

 

Je lichaam reageert op de voeding die je neemt. Ben je van jezelf droger, dan zal droge voeding zoals crackers, beschuit, wrange voeding of bittere voeding je steeds droger maken. Denk dan aan een droge huid, obstipatie klachten, pijn, onrust en angstgevoelens.

 

Heb je veel warmte in je lichaam, dan zal voeding die je nog warmer maakt je opvliegers kunnen geven, migraine, ontstekingen, etc. Ook kun je hier steeds meer geïrriteerd van raken of voor alles en iedereen gaan zorgen.

Voeding heeft dus ook een effect op hoe jij reageert op de wereld om je heen.

 

Wanneer je het effect van voeding op je lichaam gaat herkennen kun je hiermee gaan spelen.

Je kunt je voeding gaan inzetten op hoe jij zou willen zijn. Je eigen balans gaan vinden.

 

Klachten die jij ervaart kun je hiermee laten verdwijnen. Alleen maar door bewust je voeding in te zetten en begrip te krijgen waarom die klacht ontstaat.

Dat is pas echt voeden. Dan word je voeding als een medicijn.

 

Toch moet deze voor jou passende voeding dan nog wel door je lichaam opgenomen worden. Goed verteerd. Anders heb je er niets aan. Onverteerde voeding wordt een afvalstof in je maag en darmen. Deze afvalstof zit je in de weg en kan maken dat je darmen minder goed functioneren, dat je de voedingsstoffen uit je voeding niet goed opgenomen kunnen worden en dat je minder energie hebt.

 

Hoe zorg je dat die voeding goed verteerd? Hoe zorg je dat die goede voeding echt door je cellen gebruikt kan worden, zodat elke cel kan doen waarvoor hij gemaakt is? Hoe zorg je dat je lichaam goed kan functioneren?

 

Dit is de basis voor echte gezondheid. Wanneer eet je en wat eet je?

Wist je bijvoorbeeld dat je maaltijd het best verteerd rond het middaguur? Toch eten de meeste mensen rond de avond hun grootste maaltijd.

Neem je rond de middag onvoldoende voeding, dan zal je in de loop van de middag en avond snack behoefte krijgen. Zo’n suikerdip. Je gaat snaaien.

Echt voeden houdt dus meer in dan gewoon gezond eten. Echte gezondheid vraagt om inzicht in wat jij nodig hebt en hoe deze voeding goed verteerd. Leer jezelf kennen. Dat is hebt grootste cadeau wat je jezelf kan geven.

Luisteren naar je hart.


Maandelijks schrijf ik voor het Maximaal gezond magazine. Het thema deze maand is te mooi om niet ook met jullie te delen.


Wat een prachtig thema deze maand. Luisteren naar je hart. Wat is dat eigenlijk?

We zijn altijd aan het denken. Het hoofd staat geen moment stil.

De ratio is een heel belangrijk onderdeel van onze maatschappij.

Ik denk dus ik leef.


Toch merk ik dat steeds meer mensen het hebben over leven vanuit je intuïtie en luisteren naar wat je nodig hebt. Er wordt meer gemediteerd om rust te vinden en dichter bij jezelf te komen.

Maar wat doe je dan eigenlijk? Wat is die intuïtie?


Hiervoor moeten we eerst naar onze zintuigen. Via onze vijf zintuigen ervaren we de wereld om ons heen. Hiermee kunnen we voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Met deze zintuigen krijgen we informatie binnen en daar leren we van.

Wanneer iets heet is, dan voel je dat met je hand. Je ervaart dit en je hand trekt terug. Deze kennis sla je op in je brein en de volgende keer ben je meer voorzichtig.

Via onze zintuigen verkennen we de wereld.


Je intuïtie is je zesde zintuig. Hiermee kun je de wereld ook waarnemen. Echter is dit bij veel mensen minder goed ontwikkeld. Hoe komt dat?

De wereld om ons heen helpt met het ontwikkelen van de vijf zintuigen. Als kind leer je door alles te zien, te proeven, te voelen, te horen en aan te raken. Dit gaat als vanzelf. Hierdoor word je steeds beter in het gebruik van deze zintuigen.


Het zesde zintuig wordt echter nooit getraind. Veel mensen weten niet eens dat ze een zesde zintuig hebben.

Toch gebruik je het ongemerkt. Je voelt bijvoorbeeld op een verjaardag, bij binnenkomst gelijk dat je vandaag niet naast je tante wil zitten. Je kiest een andere plek. Waarom doe je dat? Je voelt gewoon dat dit beter is. Dit is je intuïtie. Dit is je zesde zintuig.


Het gebruik van je zesde zintuig kan je helpen om beter voor jezelf te zorgen. Je voelt gewoon wat je nodig hebt. Zonder dat je hierover na denkt.

Dit eerste gevoel is je intuïtie. De kennis die hiervoor gebruikt wordt is de kennis die door de eeuwen heen geleerd is. De kennis die in jouw DNA zit.


Door te luisteren naar je intuïtie kom je dichter bij jezelf. Luisteren naar je gevoel, naar je hart. Voelen waar jij echt blij van wordt en daar wat mee gaan doen. Dit is rationeel niet altijd de beste keuze. Vaak volgt er een ja, maar…

Toch zal je merken wanneer je vaker op je gevoel/ intuïtie durft te gaan vertrouwen dat je leven leuker wordt. Het voelt alsof het meer gaat stromen. Alsof het balletje aan het rollen gaat. De dingen gebeuren gewoon. Komen gewoon op je pad. Je gaat dan meer leven vanuit je zijn. Wie jij bent.


Dit ben jij waard. Gaan luisteren naar je hart is het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven.

Ik wens je een mooi pad. Wil je hier eens over verder praten dan ben je welkom.



Lipoedeem.


Daarnet een prachtige behandeling mogen geven. Een poeder massage. Hierbij masseer je de cliënt niet met olie, maar met droge poeder.

Hierdoor genereer je veel warmte met de massage en voer je afvalstoffen en vocht af.


Deze cliënt heeft lipoedeem.

Deze niet algemeen bekende chronische ziekte kenmerkt zich door steeds dikker wordende benen. Bij afvallen valt het hele lichaam af, maar de benen niet.

Naarmate de ziekte vordert worden de benen steeds voller, pijnlijker, zwaarder en erg gevoelig voor blauwe plekken.


De strakke pijnlijke benen worden niet minder pijnlijk wanneer je ze horizontaal of hoger houdt, zoals bij lymfoedeem. Naarmate de benen pijnlijker en zwaarder worden wordt bewegen, staan en het vinden van leuke kleding steeds minder fijn.

Het beïnvloedt het leven van mensen enorm.


Cliënten met deze ziekten zijn meestal al heel goed bezig met voeding en bewegen, maar dit heeft vaak maar gering tot geen resultaat. Goede voeding is heel belangrijk, maar nog beter is het om de spijsvertering te verbeteren.

Een niet goed werkende spijsvertering veroorzaakt afvalstoffen. Deze afvalstoffen zijn van grote invloed op de oorzaak van deze ziekte.


Het spijsverteringsysteem wordt beïnvloed door je voeding, gewoonten en stress factoren. In de behandeling van deze ziekte zet ik in op al deze factoren. Verandering van voeding en gewoonten is cruciaal om echt verandering teweeg te kunnen brengen. Ook is het belangrijk om uit te vinden of en wat voor stress factoren meespelen. Dit is voor iedereen anders.

Daarnaast masseer ik deze mensen met grote regelmaat om de benen soepel te houden. Dit helpt enorm.


Mensen die nog in het begin van deze ziekte zijn kunnen volledig van de klachten afkomen. Zijn ze al wat verder in het ziekteproces, dan kan ik helpen om de klachten te verminderen.

Hierdoor hebben ze dagelijks minder pijn en vermoeide en zware benen en word hun leven minder beïnvloed door deze ziekte.


Deze cliënt is kok en staat dagelijks veel op haar benen. Zonder behandeling kan ze haar werk gedag zeggen. Deze behandelingen hebben dus echt impact op haar dagelijkse doen en zijn voor haar heel belangrijk.


Supergaaf werk om te mogen doen!



Ze is altijd zo moe en ligt tot midden laat in de avond of tot midden in de nacht wakker.

 

Vanmorgen was er een cliënt bij mij die komt omdat ze altijd zo moe is.

Ze moet zich altijd echt tot dingen zetten, want ze heeft er eigenlijk geen energie voor.

Ze slaapt elke avond pas heel laat.

 

Ze is nu een aantal keer bij mij geweest.

We zijn gestart met onder andere voeding veranderingen voor meer energie en veranderingen in gewoonten waardoor ze makkelijker kan inslapen en meer ontspant.

 

Veranderingen kosten tijd, maar het gaat steeds beter. Toch merken we dat werken in de avond voor haar veel energie kost. Ze komt laat thuis. Is dan nog erg onrustig en slaapt pas heel laat in.

 

Ik vraag haar of het ook mogelijk is om alleen overdag te werken.

Hierop krijg ik terug, dat ze de avond juist zo fijn vindt. Het is dan zo lekker rustig. Ze komt weinig mensen tegen en ook wanneer ze boodschappen moet doen is het zo lekker rustig.

Van grote groepen mensen wordt ze zo overprikkeld. Dit probeert ze te mijden.

 

Nu zijn er veel mensen die in drukte overprikkeld raken en ik vraag haar waarom zij precies overprikkeld raakt.

We raken hierover in gesprek en ik begrijp dat ze al vanaf heel jong in groepen de angst heeft voor mensen. Dat deze mensen gevaarlijk worden, aanvallen of anderszins. Ze is in een groep mensen altijd op haar hoede.

 

Doordat ze in de zorg werkt heeft ze altijd te maken met veel mensen aan haar balie en in haar wachtkamer. Dat betekend dat ze op haar werk altijd gespannen is. Altijd beducht op gevaar. Ze staat dus altijd op scherp. Er is geen moment van ontspanning.

Dit kost haar zo veel energie dat ze helemaal op is aan het eind van de dag.

 

Ze slaapt thuis gelijk in en word na een uur of twee wakker en ligt dan tot 2 à 3 uur in de nacht wakker.

 

Niet gek dat ze altijd zo moe is.  Dit is zeker een heel grote oorzaak van haar vermoeidheid.

Hier moeten we zeker ook aan werken. Naast de voeding en leefstijl veranderingen gaan we hier ook counseling en behandelingen op het verwerken van spanningen inzetten.

 

Op naar meer energie voor deze cliënt en een ontspannen slaap.

Ik word zo blij van deze holistische manier van werken. Kijken van alle kanten naar iemand geeft al snel aan waar de schoen wringt. Waar de oorzaak van het probleem zit.

Vandaag heb ik een zwangere vrouw in mijn praktijk.


Ze is nu 35,5 week zwanger en het gaat heel erg goed met haar en het kind.

Ik begeleid haar zwangerschap op een natuurlijke manier, waarmee zowel moeder als kind in een zo’n optimale conditie blijven. Zwangerschapsklachten houden we zo zoveel mogelijk buiten de deur.

Ondanks dat het goed gaat met de zwangerschap kijkt ze uit naar het moment dat het kind er is.

Het wordt nu echt wel zwaarder voor haar lichaam en thuis gaat het met een kleine rondlopende dreumes gewoon door.

Vandaar dat ik vandaag veel tijd en aandacht voor de massage heb uitgetrokken.

Met extra aandacht voor de plekken die het nu zwaarder hebben, zoals het bekken en de rug.

Het is goed om te zien dat de moeder hiervan geniet en dat ze bijna ligt te slapen wanneer ik klaar ben met de massage.

Een ultiem ontspan moment voor haar. Dit kan ze nu goed gebruiken.

Ik merk dat ik steeds minder goed ga slapen.


Doordat het de laatste tijd steeds zo regent ga ik echt minder graag naar buiten voor een lekkere wandeling.

Daardoor zit ik sneller even wat te kijken op de televisie.

Na een aantal avonden merk ik dat ik echt minder begin te slapen.

Ik slaap minder makkelijk in en word in de nacht ook wakker.

Nog niet lang en erg, maar ik merk het wel op.


Tijd voor verandering van gewoonten.

In de avond heb je tijd nodig om de indrukken van overdag te verwerken. Doe je dit niet, dan is je hoofd nog te druk wanneer je naar bed gaat. Je kan dan minder makkelijk inslapen en je slaapt veel minder diep en bent dus sneller wakker.


Door in de avond tijd in te plannen om de indrukken te verwerken word je hoofd rustiger en val je sneller in slaap en slaap je sneller veel dieper. Je hebt dan effectief ook minder tijd nodig om echt uit te rusten.


Om de dagelijkse indrukken te kunnen verwerken heb je ruimte nodig om na te denken. Dit lukt niet wanneer er nieuwe informatie binnen komt via de televisie, telefoon, via lezen, heftige gesprekken, etc.


Wat wel werkt is wat muziek luisteren, iets knutselen, wat opruimen, een lekkere wandeling maken. Ga dan niet wandelen met een hele groep vriendinnen of vrienden, want dan wordt er zoveel gekletst dat je nog allemaal informatie binnen krijgt. Deze informatie moet dan ook allemaal nog verwerkt worden voordat je gaat slapen.

Een heerlijke massage met warme olie helpt ook of gewoon helemaal niets doen en wat voor je uitstaren.

Demp je nu ook het licht in je kamer, dan zal je merken dat je rustig aan steeds rustiger en slaperiger wordt. Dat regelt het lichaam vanzelf voor je.


Ik ben gaan haken. Nog nooit gedaan, dus ik moet echt gaan oefenen. Maar superleuk om te doen. Dus TV uit en haken. Tijd genoeg om na te denken over al wat er bij mij overdag gebeurd is en daarna heerlijk slapen.


Ik wens je een heerlijke nachtrust.



Echt VRESELIJK wat er nu allemaal weer gebeurd!!!!


Er gebeurt weer veel om ons heen en met ons. Weer de mondkapjes op, echt overal de QR-codes moeten laten scannen.

Hoe reageer jij hierop? Hoe voel je je?

Gefrustreerd, boos, chagrijnig, irritatie, etc.


Merk je op dat niet iedereen er zo op reageert? Dat er ook mensen zijn die zich hierdoor niet uit het veld laten slaan en redelijk relaxt blijven?


Ja maar die worden dan vast minder beperkt en…

Zeker die mensen zijn er ook, maar er zijn ook mensen die veel beperkt worden en hier relaxt mee omgaan.


Ja maar bij mij kost het heel veel geld en ik moet …

Zeker die mensen zijn er ook, maar er zijn ook mensen die hun baan niet meer kunnen doen of waar het veel geld kost en er toch relaxt mee om kunnen gaan.


Ja maar als iedereen nou eens gewoon...

Iedereen veranderen lukt niet. Hoe jij er over denkt heb je wel zelf in de hand.


Jij bepaalt hoe je met deze situatie om gaat.

Weet je dat gezondheid niet alleen bepaald wordt door de voeding die je neemt?


Hoe je denkt is minstens zo belangrijk.

Met voor jou ongezonde voeding word je rustig steeds een beetje minder gezond. Je kan een hele tijd “fout” eten voordat je lichaam reageert en klachten geeft.

Maar…

Het denken heeft gelijk effect hoe je je voelt en hoe het lichaam reageert.

Denk aan stress, spanning, hoofdpijn, darmklachten, pijnlijke spieren, vermoeidheid, depressie, etc.


Hoe jij denkt heeft te maken met welke weerstanden er in jouw lichaam zitten. Wat heb je meegemaakt, waarmee ben je bezig en hoe zit je in je vel heeft veel effect op jouw gezondheid en hoe jij reageert.


Reageer jij fel om alle veranderingen om je heen?

Kost het je veel energie en frustratie?

Bedenk dan dat dit een groot effect heeft op je gezondheid.

Daar kan je alles en iedereen de schuld van geven, maar jij bent de enige die hier wat aan kan doen.


Vind je het fijn om hier hulp bij te krijgen?

Kom dan eens langs en mail mij op puursanayurveda@gmail.com



Tip voor deze kille herfst dagen!


Omdat je het heel koud kunt krijgen in de herfst geef ik jullie een heerlijk ayurvedisch thee recept.

Van deze thee word je lekker warm en het helpt ook nog je spijsvertering te verbeteren.


Zet een pan met water op het vuur.

Voeg toe:

- Stuk geraspte gember, hoe meer je toevoegt hoe pittiger je thee.

- Stukjes kaneel. Ik gebruik Kassi kaneelstukjes. Deze zijn lekker pittig.

Maar je kan ook gewone kaneelstokjes nemen.

- Een aantal kardemompeulen. Breek deze open. Voeg zowel de zaadjes als de peulen toe.

- Een aantal kruidnagels.


Speel zelf met de hoeveelheden van de specerijen. Tot de thee voor jou pittig genoeg is.

Kook het water met de specerijen minimaal 10 minuten. Hoe langer je kookt hoe meer de thee je zal verwarmen en hoe pittiger hij wordt.


Zeef de kruiden uit de thee en drink hem gedurende de dag op.


Ik gebruik deze thee ook vaak voor mensen die geen koffie meer mogen drinken. Het is een lekker pittig alternatief.


Geniet ervan!



En weer zit je met je hand in die snoeppot…

 

We zijn vaak bezig met dat ene snoepje of drankje wat we eigenlijk niet zouden moeten nemen. Het is echt niet gezond of maakt je dikker dan je zou willen en je had al net een paar kilo’tjes te veel.

 

Dat ene snoepje of drankje maakt het verschil niet, dat weet je eigenlijk ook wel. Vaak is het omdat we weten dat voor dat ene snoepje al een ander kwam of zelfs een hele zak.

We weten feilloos te benoemen wanneer we wat genomen hebben, terwijl we dan eigenlijk niet hadden moeten doen.

 

Waarom hebben we toch die lekkere trek? Waarom gaat die hand als vanzelf die zak in of zit dat snoepje al in je mond voor je er echt bij nadenkt?

 

Die lekkere trek is vaak een onderliggende vraag van het lichaam. Het komt te kort aan de voeding die je gegeten hebt en is op zoek naar meer. Natuurlijk zitten hier ook gewoonten achter. Neem je elke dag een koekje bij de koffie, dan heb je hier automatisch zin in.

Maar wanneer je hier echt mee wil stoppen en het lukt maar niet, dan is het slim om te kijken wat je op een dag eet.

 

Weet je trouwens dat je spijsvertering rond de lunch het meest sterk is. Dat je je voeding dan het beste verteerd. Toch eten wij onze grootste maaltijd in Nederland standaard rond het avondeten. Rond de lunch worden er een paar boterhammen en/of wat rauwkost gegeten. Wanneer je spijsvertering heel sterk is en er wordt onvoldoende gegeten, dan zal het lichaam na een paar uur gaan vragen. Dit voel je als trek.

Je ziet mensen dan ook vaak rond een uur of 15 à 16 zoeken naar iets lekkers. Ook tegen het avondeten wordt er snel nog iets uit de kast getrokken.

 Vervang je de lunch door een meer voedende maaltijd, bijvoorbeeld voor de warme maaltijd, dan verdwijnt deze trek. Je hebt dan geen honger meer tot het avond eten.

Geen snack voorafgaand aan het avondeten maakt dat je ook minder aankomt.

Het is echt zo simpel.

 

Rond het avondeten is de spijsvertering minder sterk. Bovendien heb je nog maar een paar uur voordat je gaat slapen. Een grote maaltijd zal minder goed verteren en maken dat er nog te veel energie in je lichaam aanwezig is. Je zal minder goed en of diep slapen.

Neem je rond de lunch een warme maaltijd, dan heb je rond het avond eten minder trek. Een kleinere maaltijd als bijvoorbeeld een kop soep is dan meer dan genoeg.

 

Neem je in de avond een minder vullende maaltijd, dan heeft je lichaam tot aan de ochtend de tijd om deze volledig te verteren. Dit is als een dagelijkse of eigenlijk nachtelijke detox. Je darmen zijn helemaal schoon en je maag leeg voor de volgende maaltijd. Je wordt wakker met honger en hebt zin in je ontbijt.

 

Heb je nog geen honger, dan is je maag nog niet leeg. Eet je op een niet lege maag, dan zal dit nieuwe eten niet volledig verteren. Er blijft deels onverteerde voeding over in de maag en darmen. Dit maakt dat je je moe en energieloos kan gaan voelen.

 

Eet je wanneer je echt honger hebt, dan is je maag leeg, zijn er voldoende verteringssappen en verteerd je voeding goed. Goed verteerde voeding wordt omgezet in gezonde nieuwe cellen en als energie voor het lichaam. Je lichaam zal goed werken en je hebt voldoende energie te besteden in je dag.

 

Dagelijkse gewoonten zijn bijzonder belangrijk voor een gezond en sterk lichaam. Weet je wat je lichaam nodig heeft en wanneer dan behoud of verkrijg je een sterk, krachtig en vitaal lichaam en voorkom je versneld ouder worden.

 

Wanneer je dagelijks goed voor je lichaam zorgt is een snoepje niet zo’n groot probleem. Het lichaam kan het makkelijk aan. Maar het feit dat je zo goed voor je lichaam zorgt, maakt dat je waarschijnlijk helemaal geen zin hebt in snoep. Jij weet wat gezonde voeding en voedingsgewoonten met je doen.

Hersteld na een Burn-Out, weer aan het werk, knal je gelijk weer over je grenzen!


Herken je dat? Je zat er volledig doorheen. Een burn-out.

Na maanden thuis en vele gesprekken met een coach/ psycholoog zou je er nu weer aan toe moeten zijn om te starten met werken.

Je neemt je heilig voor om je aan alles te houden wat je geleerd hebt, maar al heel snel merk je dat je net zo hard over je eigen grenzen aan het rennen bent.

Als dat zo doorgaat zit je zo weer in de burn-out en daar zit je niet op te wachten.

Weer maanden thuis.


Ik zie dit heel vaak gebeuren en leer mijn cliënten ook waarom.

De inzichten en vaardigheden die je geleerd hebt bij de coach zijn heel waardevol.

Echter heb je niets gedaan met de chemie in het lichaam.

Die gedrevenheid en vaak ook perfectie zitten in je.

De ene keer gaat dit goed en is het juist fijn om zo gedreven te zijn en goed werk af te leveren, maar de volgende keer is die gedrevenheid zo hevig aanwezig dat er geen stoppen aan is. Je loopt jezelf letterlijk voorbij.

De chemie in je lichaam bepaald deze gedrevenheid.

Doe je niets aan deze chemie, dan kun je nog zo goed beredeneren dat je het anders wil, je bent al flink over je eigen grenzen voordat je erover na kan denken.


Hoe verander je deze chemie?

De werking van het lichaam en ook de geest wordt beïnvloed door de voeding die je eet en de levensstijl die je erop na houdt. We houden vaak wel rekening met gezond eten, bewegen en goed slapen. Dat is dan ook super gezond. Echter kun je nog een flinke stap extra zetten door te weten welke voeding jij nodig hebt om in balans te blijven, om de chemie in jouw lichaam te verbeteren. Ieder is anders en heeft iets anders nodig. Breng je verandering in je voeding, passend bij wat jij nodig hebt, dan merk je al heel snel dat je denken en doen gaan veranderen. Het wordt meer in balans en geeft je de mogelijkheid om binnen je eigen grenzen te blijven. Dit ondersteunt wat je geleerd hebt bij de coach en brengt balans.

 

Na een Burn-out weer aan het werk


Vanmorgen had ik een afspraak met een cliënt die met een flinke burn-out bij mij is gekomen voor hulp.

Nu na een aantal maanden therapie is ze zo ver dat ze weer kan werken en is ze haar werkuren zo aan het uitbreiden dat dit, ook in aantal, serieuze uren beginnen te worden. Spannend, want val je niet weer in dezelfde valkuilen en ben je niet zo weer terug bij af?

 

Vandaag bespreken we hoe het gaat. Ik hoor haar vertellen dat ze inderdaad weer over haar grenzen gaat. Dit merkt ze op, maar het lukt haar nog niet om er ook daadwerkelijk wat aan te doen. Wel houdt ze nu thuis bewust meer rust na een drukke werkdag. Dit zou ze eerder zeker niet gedaan hebben. Ook hoor ik haar vertellen over haar lichamelijke veranderingen nu ze weer over haar grenzen gaat. Ze merkt dat haar darmen weer gaan krampen en dat ze dunne ontlasting krijgt. Ook begint ze weer minder goed te slapen.

Maar wat ze daarna verteld stelt mij gerust: de dunne ontlasting komt natuurlijk door de warmte in het lichaam door mijn gedrevenheid, dus ik ben begonnen met beter te eten, de CCF tea en ook de Psyllium gebruik ik weer. Dit werkt. De avonden richt ik nu rustiger in en ik merk dat ik alweer wat beter slaap. Super trots ben ik op haar. Ze zet de juiste voeding en leefstijl in om haar lichaam in balans te houden. Dit helpt niet alleen om het fysieke lichaam in balans te houden, maar ook om te voorkomen dat ze mentaal minder gedreven, zorgend en perfectionistisch wordt. Dit zijn de valkuilen waardoor je keer op keer over je grenzen kan gaan. Met andere woorden de voeding en leefstijl veranderen de chemie in het lichaam, waardoor het denken en doen beïnvloed wordt.

 

De rest van de sessie coach ik haar op het over haar grenzen gaan op het werk. Inzicht krijgen in waar en waarom ze over haar grenzen gaat is heel belangrijk om deze te kunnen veranderen.

Met veel nieuwe inzichten verlaat ze mijn praktijk. Nog een aantal van deze sessies en ze zal het volledig zelf in de hand hebben. Ik vertrouw erop dat deze cliënt dan alle tools in handen heeft om een volgende burn-out buiten de deur te houden. TROTS!

Wat is een gezonde snack?


Vorige week zag ik op social media de vraag: Wat zijn nu gezonde snacks?

Ik snap deze vraag. Als je dan wat tussendoor neemt, dan het liefst wat gezonds.

Toch bestaan er geen gezonde snacks!

 

Ik hoor nu verwarring! Hoe zit het dan met een hand nootjes of met wat rauwkost?

Snoep tomaatjes zijn toch wel gezond?

Noten, tomaten, komkommer zijn super gezond, maar wanneer ze tussen de maaltijden gegeten worden verteren ze niet goed en vormen een ballast voor je lichaam.

 

Een maaltijd heeft gemiddeld 4 tot 5 uur nodig om goed te verteren. Neem nu de lunch. Gegeten rond 12.30u dan wordt deze maaltijd tot 16.30- 17.30 verteerd.

Neem je nu rond 15 uur een snack, dan kan deze niet goed verteerd worden.

Je maag is in die tijd nog bezig met de vertering van je lunch. De spijsverteringssappen zijn al bezig of verbruikt. Er zijn niet voldoende verteringssappen om het nieuwaangekomen voedsel goed te verteren. Dit niet goed verteerde voedsel gaat mee naar de dunne darm voor verdere vertering, maar ook daar zal het niet goed meer kunnen verteren. Het was immers nog niet voldoende voor verteerd.

Dit maakt dat een deel van de voeding (de snack) niet goed verteerd en niet opgenomen kan worden door de bloedvaten in de darmwand. Het blijft achter en word een afvalstof.

Hier word je moe en traag van en het vervuild het maag-darmstelsel. Het niet verteerde voedsel zit je in de weg.

 

Waarom heb je zin in een snack? Vaak komt dit doordat er rond de lunch niet voldoende wordt gegeten. Midden op de dag is je spijsvertering het meest sterk. Neem je nu enkel een paar boterhammen met kaas of een bak met rauwkost, dan heeft je lichaam hier niet voldoende aan.

Je krijgt dan trek in de middag of avond. De snack trek vlak voor het avond eten is hier een heel bekende van.

Ayurveda is een complementaire geneeswijze.


Dat betekend dat het naast/ samen met de reguliere geneeskunde werkt. We hebben een heel goede westerse geneeskunde en kunnen steeds meer. Hier mogen we trots op zijn. Toch zitten er ook haken en ogen aan. De medicatie die gebruikt wordt is super fijn in acute situaties. Zo zijn we er met zijn allen flink op vooruit gegaan toen de antibiotica is uitgevonden. We gaan niet zomaar meer dood door een bacteriële infectie. Toch heeft medicatie ook zijn keerzijde. Het is vaak synthetisch en geeft bijwerkingen. Sinds het gebruik van antibiotica komen bijvoorbeeld de auto-immuunziekte steeds vaker voor. Ayurveda is een preventieve geneeswijze. Het leert je om gezond en in balans te blijven. Dit is per persoon verschillend. Wanneer je weet wat voor jou goed is en wat je kunt doen wanneer je uit balans bent of klachten krijgt dan is de kans veel minder groot dat je ziek wordt en medicatie nodig hebt. Het is dan heel fijn dat de reguliere zorg er is voor de acute gevallen. Verder zal je niet om de haverklap naar een aspirine, Ibobrufen, paracetamol hoeven te grijpen. Ayurveda kan je helpen om van je klachten af te komen, achter de oorzaak van je klachten te komen, zodat je niet je hele leven medicatie tegen bijvoorbeeld migraine of hoge bloeddruk hoeft te slikken. Steeds meer mensen zien de meerwaarde van preventieve geneeskunde naast de reguliere geneeskunde.

Ze twijfelde of dat wel al kon!


Gisteren was er een cliënt bij mij. Ze komt met name omdat ze heel weinig energie heeft.

Ze heeft een chronische ziekte en zou graag minder klachten ervaren. We zijn begonnen met in kaart te brengen welke klachten ze heeft en wat het lichaam nog meer aangeeft.

Tijdens ons eerste gesprek kwam ik er onder andere achter dat haar spijsvertering niet heel goed werkt en dat ze eigenlijk altijd trek heeft.

De spijsvertering heb je nodig om voeding goed te verteren. Tot de voeding zo fijn is dat het opgenomen kan worden door de mega dunne bloedvaten in de wand van de dunne darm. Word de voeding onvoldoende verteerd dan blijft het achter in de darm en veroorzaak afvalstoffen. Hier word je moe en minder energiek van. Ik gaf deze cliënt de tip om drie gekookte maaltijden per dag te eten en enkel wat fruit tussen deze maaltijden door. Na twee weken zag ik haar terug en vroeg haar hoe het ging. Ze vertelde mij dat het eigenlijk heel goed ging. Ze voelde zich beter. Haar buik voelde minder vol en platter. Ze had duidelijk minder honger, was meer verzadigd en merkte dat ze wat was afgevallen. Ze twijfelde of dit kon van de veranderde voeding. Ze was tenslotte pas twee weken bezig.

Ik merk vaker dat verandering van voeding heel snel zijn effecten kan hebben. Zeker darmen reageren hier heel snel op. De klachten rond een chronische ziekte zijn niet van de ene op de andere dag weg. Dit kost tijd. De ziekte is namelijk ook niet in een dag ontstaan. Deze cliënt zal dus wat langer in behandeling blijven. Toch is het fijn dat je vanaf het begin van een behandelplan mensen al ziet opknappen. Het helpt deze cliënt om de veranderingen in de gewoonten vol te houden.

Keuzestress

 

Begin dit jaar heb ik besloten om te stoppen met mijn vaste baan en te gaan voor mijn eigen bedrijf Puur San Ayurveda. Het loslaten van een vaste baan, elke maand een zeker salaris en een heel fijne groep collega’s. Kiezen voor een eigen bedrijf dat nog groeiende is en daarmee een veel minder stabiele basis. Een stap die normaal al spannend is, maar in corona tijd zeker. Zouden de cliënten wel blijven komen en heb ik wel elke maand voldoende inkomen? Toch voelde het als onvermijdelijk. Dit was het pad dat ik zou gaan lopen. Zo zou ik het gaan doen. Waar kwam die zekerheid vandaan?

 

Keuzes hebben en keuzes maken kan met veel stress gepaard gaan. Doe ik het wel goed? Kan ik niet beter…

Gedachten blijven malen. Alle voor en tegens worden bedacht en doordacht.

Beslissingen nemen doen we met name met ons hoofd.

Hier zit de kennis die we opgedaan hebben in ons hele leven, zoals de kennis die geleerd is van ouders, grootouders, de kennis die opgedaan is op school, op het werk, dat wat gelezen is in de krant en in boeken. Letterlijk de kennis van het leven. De bewuste kennis, het bewustzijn.

 

Er bestaat ook onbewuste kennis, het onderbewuste. Dit is kennis die is opgedaan door onze ouders, grootouders en vele generaties voor hen. Deze kennis zit opgeslagen in ons DNA. Deze kennis is de kennis van het onderbewuste. Het weten dat iets goed is, het onderbuikgevoel, de intuïtie.

Deze kennis is opgedaan door vele generaties en daarmee enorm rijk.

Veel groter dan de kennis die opgedaan kan worden in één leven.

 

In de maatschappij waarin wij leven is de kennis die je opdoet in het leven heel belangrijk.

De opleiding die je doet bepaald wat voor werk je krijgt, wat je gaat verdienen en wat voor leven je kan opbouwen. Dit is wat we meekrijgen in onze opvoeding. We leren met ons hoofd en maken beslissingen met ons hoofd. Doordachte beslissingen.

Een mooie tool, maar beperkt.

Gebruiken we enkel deze tool dan resulteert dit in onzekerheid.

De kennis is beperkt en je kunt de situatie daardoor niet volledig overzien. Dit geeft onzekerheid/ stress. Dit geeft dat je maar blijft nadenken, het voelt niet volledig.

 

Wat we vaak niet meekrijgen in onze opvoeding is dat we ook gebruik mogen maken van de oude kennis. Het onderbewuste wordt niet herkent als een tool van informatie.

Het onderbewuste geeft zekerheid. Je weet gewoon dat het een goede beslissing is.

Hiervoor luister je naar wat het lichaam zegt. Wat vertelt je onderbuikgevoel? Wat zegt je hart? Dit zijn we niet gewend en word vaak afgedaan als flauwekul. Wazig gedoe.

Echter wanneer je hiernaar leert luisteren geeft dit de zekerheid, rust en ontspanning die nodig is voor het maken van grote en kleine beslissingen.

 

Een goede beslissing wordt gemaakt met de hiervoor belangrijkste onderdelen van het lichaam.

Je hoofd, hart en buik.

Wanneer je 100% je hoofd gebruikt voor het maken van een beslissing geeft dit onzekerheid. De (bewuste) kennis die hiervoor gebruikt wordt is te beperkt voor het maken van een beslissing. Dit kan aanleiding zijn tot stress/ onrust/ blijven malen in het hoofd.

Voor een evenwichtig besluit gebruik je het hoofd voor 33%, het hart voor 33% en de buik voor 33%.

 

Hoe doe je dat?

Kom uit je hoofd. Daal af naar je lichaam. Voel.

Voel welke informatie erbinnen komt in je hart en in je onderbuik.

In het begin kan dit onwennig zijn, zeker wanneer je al heel lang niet echt gevoeld hebt.

Een eerste stap kan zijn om te starten met oefeningen om uit je hoofd in je lichaam te komen. Yoga, bewust ademen, afdalen in het lichaam helpt om weer te voelen.

Echt luisteren naar het onderbuikgevoel helpt om hier beter in te gaan worden. Echt stil staan bij wat dit je vertelt. Wat vertelt je hart je? Waar word je blij van, waar krijg je energie van, waar gaat je energie van stromen?

 

Deze kennis is goud waard en helpt je op de goede weg. Een weg die steeds duidelijker maakt dat je op de goede weg bent. Als een balletje dat gaat rollen. Combineer dit voelen en weten uit je hart en buik met de kennis uit je hoofd. Combineer de kennis van je onderbewuste met de kennis van het bewuste en maak een volledig besluit. Dit helpt tegen wikken en wegen. Dit helpt tegen onrust en stress.

Wil je hierbij geholpen worden dan ben je welkom in mijn praktijk Puur San Ayurveda.

Ik help je met weer te gaan voelen, wat het hart verteld en te vertrouwen op het onderbuikgevoel.

 

Mij heeft het geholpen. Ik wist dat de beslissing die ik maakte goed was. Een nieuw bedrijf starten is altijd spannend, maar ik was al vijf jaar bezig. Mijn cliënten weten mij te vinden en vertellen hun ervaringen door. Nieuwe cliënten komen en maken de basis van mijn bedrijf stabiel. Mijn onderbuikgevoel vertelde mij dat dit de beslissing was die ik moest maken en mijn hart maakt nog elke dag een sprongetje dat ik dit mooie werk mag doen.

Ik heb alle vrijheid om de dingen te doen waar ik van houd.

Ik ben dankbaar.

Eten zonder diëten

 

Er zijn vele diëten beschikbaar om af te vallen.

Allemaal verschillend en elk beweerd over de volledige waarheid te beschikken.

Deskundigen beweren dat zo’n dieet gezond is, maar achteraf blijkt dit dan toch niet helemaal waar te zijn.

 

Veel diëten negeren de natuurlijke behoefte van het lichaam. Het weinige en vaak eenzijdige eten voedt het lichaam onvoldoende en geeft geen gevoel van bevrediging.

Je lichaam reageert hierop door een hongergevoel en een vertraagde stofwisseling.

 

Ayurveda heeft niets met diëten, omdat je de behoefte van het lichaam en de geest negeert.

Wanneer je leert begrijpen wat het lichaam nodig heeft, kun je het lichaam zelf laten aangeven hoeveel eten het nodig heeft en welke voeding daarvoor nodig is.

Wanneer we heel bewust leren omgaan met ons voedsel eten we niet meer dan ons lichaam nodig heeft.

 

Van bepaalde voedingstoffen is bekend dat het je stofwisseling verbeterd en je kan laten afvallen. Natuurlijk is het niet zo dat je enkel deze voeding moet eten. Dan zou de voeding weer te eenzijdig zijn en dat is niet gezond. Het is de bedoeling dat je het inpast in je dagelijkse voeding. De regelmaat maakt dat je gaat afvallen. Je gaat de balans in je lichaam herstellen.

 

Je kunt hierbij denken aan voeding die licht, droog en warm is en/of de smaken scherp, bitter en wrang bevatten.

Voorbeelden van lichte voeding zijn:

  • Licht verteerbare graan soorten als gerst, mais, boekweit en gierst.
  • Licht verteerbare fruitsoorten als appels, peren, granaatappels en cranberry’s
  • Licht verteerbare groenten als groene bladgroenten, aubergine, asperges, radijs, aardappelen, kool, selderij, spruitjes, bloemkool. Deze zijn vaak bitter en wrang van smaak. Deze smaken helpen met afvallen en het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.
  • Licht verteerbaar vlees varianten zijn wit vlees als kip, kalkoen en vis.

Voorbeelden van warme voeding zijn:

  • Gekookte voeding
  • Gekruide voeding. Alle kruiden zijn goed, maar zout dient matig gebruikt te worden. Met name gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, komijn, kurkuma, kardemom en zwarte peper kunnen gebruikt worden om de spijsvertering te verbeteren. De voeding wordt in energie omgezet in plaats van in vet.

 

Daarnaast kun je letten hoe vers je voeding is, hoe verser hoe meer energie je ervan krijgt.

 

Vetten in de voeding zijn heel belangrijk, maar let op welke vetten. Gefrituurde voeding zorgt dat je gaat aankomen en geeft afvalstoffen in het lichaam. Bakken in vetten als olijf-, sesam- of maisolie en in ghe worden aanbevolen.

 

Vocht inname is gezond, je lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Toch wordt het gebruik van frisdrank afgeraden, ook de light varianten. Dit is erg ongezond. Het koolzuur verstoord de spijsvertering en het bevat veel suikers. Je kunt beter water of verse vruchtensappen nemen.

 

Leren kennen wat je lichaam nodig heeft betekend luisteren wat je lichaam je vertelt.

Hoe voel je je na de maaltijd. Zwaar, traag en sloom? Dan heb je te veel gegeten en/of kan je spijsvertering de voeding niet goed verteren. Luister hiernaar en pas de volgende maaltijd de hoeveelheid of de soort voeding aan. Een mooie vuistregel is driekwart van de voeding nemen die je op zou kunnen. Dit geeft ruimte voor een goede vertering.

 

Wil je afvallen? Kijk dan eerst naar je beweegredenen. Waarom wil je afvallen? Ieder heeft zijn eigen figuur en gewicht. Ieder is anders. We passen niet in de standaard tabellen van wat gezond en goed zou moeten zijn. Het is veel belangrijker om te kijken naar hoe jij je voelt. Heb je voldoende energie, voel je je fijn en zit je lekker in je vel? Voel je jezelf mooi?

Dat is het meest belangrijk. Jij bepaalt wat voor jou een goed gewicht is. Toch zijn we zeer geneigd om dit te staven met wat we zien om ons heen. Wat we zien in de bladen en wat wordt verteld over gezondheid.

 

Vind je het fijn om hier verder over te praten en/ of wil je meer tips om op een natuurlijke manier af te vallen. Kom eens langs. Puursanayurveda@gmail.com

Je voeding als medicijn gebruiken.

 

Stel je hebt last van verstopping. Enorm vervelend. Na een paar dagen niet naar de wc geweest te zijn voelt je buik niet fijn meer. Hier heb je erg last van.

Dus je gaat naar de dokter en krijgt een middel mee waardoor je weer naar het toilet kunt.

Opgelost toch?

 

Uhm…

In mijn ogen niet. Bij mij rijst dan de vraag: waarom heb je last van obstipatie.

Waarom is je ontlasting zo droog dat het niet meer naar buiten komt.

Een middel van de huisarts is heel fijn voor het acute moment, maar wanneer je niets aan de oorzaak doet, zal de ontlasting droog blijven en niet naar buiten kunnen.

Wanneer je stopt met het middel, dan zit je snel weer verstopt.

 

Ik ga dus op zoek naar de oorzaak. Obstipatie kan ontstaan doordat je te weinig drinkt. Dan verdroogt het lichaam en word je ontlasting te droog. Je hebt soepele vochtige ontlasting nodig om het makkelijk naar buiten te krijgen.

Wanneer je voldoende drinkt, maar veel koffie per dag neemt, dan gaat het ook niet goed.

Koffie maakt je lichaam heel droog.

Wanneer je veel scherpe kruiden gebruikt, omdat je van pittig eten houdt, dan droog je ook op.

Pittige kruiden maken je spijsvertering zo heet dat het vocht in je lichaam verdampt.

Ook het gebruik van zuur in je voeding, zoals crème fraise, citroen, azijn, etc. maken je warmer vanbinnen. Warmte droogt je vocht op.

 

Je dagelijkse voeding heeft veel invloed op het functioneren of niet functioneren van je lichaam. Werkt het lichaam niet zoals het moet? Je eerste stap zou dan moeten zijn:

  • Wat kan je aan je voeding veranderen, zodat het je lichaam helpt.
  • Luisteren naar je lichaam, zodat je merkt wat er daarbinnen gebeurt.

 

Als Ayurvedisch therapeut kan ik je hierbij helpen.

Samen kijken we wat er gaande is in je lichaam en wat het nodig heeft. Ik leer je je lichaam kennen en welke voeding en leefstijl je lichaam weer goed te laten functioneren

Lipoedeem behandeling


Deze week ben ik zo’n super mooie behandeling aan het geven. Acht dagen achter elkaar elke ochtend een stevige droge poeder massage met een heel warme douche nadien.

Prachtige ayurvedische kruiden en ghe met ayurvedische kruiden. Hiermee wordt tot op celniveau het lichaam gereinigd en het lichaam geholpen met de mogelijkheid tot het aanmaken van gezond nieuw weefsel.

Deze dame heeft een chronische ziekte, Lipoedeem. Een ziekte die naarmate hij erger wordt steeds meer invaliderend is.

De benen en soms ook de boven armen worden dikker, maar kunnen ondanks afval pogingen niet meer dunner worden. Afvallen geeft zelfs een gek beeld. De benen blijven dik en de rest van het lichaam dunner. De dikker wordende benen worden heel strak, pijnlijk en enorm druk gevoelig. Dit gaat niet weg door afvallen of benen hooghouden. Naarmate de ziekte vordert worden de benen dikker, strakker en gevoeliger. Staan wordt dan steeds moeilijker en zwaarder. De ziekte in vergevorderd stadium geeft zulke dikke, pijnlijke en zware benen dat mensen zwaar beperkt worden in hun bewegingen en doen.

Voor deze dame is het heel belangrijk dat we blijven zorgen voor gezonde sterke benen, want ze heeft net een prachtige koksopleiding voltooid. Veel sta werk.

Ze is nu een aantal jaar bij Puur San Ayurveda onder behandeling. Ze heeft geleerd hoe ze goed voor haar lichaam kan zorgen. Voedings- en leefstijl veranderingen, passende kruiden en elk half jaar een behandeling zoals deze week maken dat zij steeds sterker wordt.

Haar benen worden telkens minder pijnlijk, minder strak en minder blauwe plek gevoelig.

Ze worden zelfs dunner. Dit maakt dat zij weer een mooie toekomst voor zich heeft.

Het is super om mensen zo te kunnen helpen en te zien groeien en bloeien.

Slapen is zo heerlijk, maar wat als je dat niet lukt...


Het is zo heerlijk om mijn bed in te duiken. Het is al zo lekker vroeg donker en ik heb mijzelf verwent met flanellen hoezen om mijn dekbed en kussens. Zo lekker warm en zacht.

Niets lekkerder dan aan het eind van weer een bezige dag mijn bed in te duiken en mij om te draaien in mijn warme holletje.

 

Nu hebben cliënten van mij een heel andere mening. Voor hen is elke nacht weer een crime.

Komen ze wel in slaap en wanneer ze dan slapen is het de vraag hoe vaak en hoe lang ze wakker worden en wakker liggen?

Keer op keer wakker worden na een gebroken nacht en te moe zijn om de dag in te kijken is iets wat je op breekt.

 

Nu herken ik dat ook wel van eerder. Het is zo fijn dat ik daar nooit meer last van heb. Wanneer ik merk dat ik minder goed inslaap weet ik precies de oorzaak en doe ik daar wat aan. Dat is ook precies waar ik bij mijn cliënten naar op zoek ga. Wat is de oorzaak van je wakker liggen.

 

Die oorzaak is op details na bij veel van mijn cliënten hetzelfde. We leven in een drukke wereld. Er wordt veel van ons verwacht en we verwachten veel van onszelf. We zijn altijd bezig. Zelfs wanneer we denken te ontspannen kijken we tv of zappen we op onze telefoon.

Dit betekent dat er steeds informatie op ons af komt. Informatie die maakt dat we blijven nadenken. Het lijkt of je ontspant door je te focussen op de tv, maar dit is gedeeltelijk waar. Ja je wordt afgeleid van al waarmee je in je hoofd bezig was. Dit geeft een gevoel van rust. Echte rust komt echter wanneer je jezelf de tijd geeft om te verwerken wat er gebeurd is. Doe je dit niet dan gebeurt dit in het eerste deel van je slaap. Dit maakt dat je lange tijd heel licht slaapt. Wanneer je zo licht slaapt word je ook heel makkelijk weer wakker.

 

Om goed en echt diep te kunnen slapen hebben we een rustig hoofd nodig. Hoe kom je aan zo’n rustig hoofd? Dit heeft tijd nodig en ruimte om letterlijk te verteren van wat je hebt meegemaakt. Een heel mooi advies in deze is: plan elke avond de tijd om te ontspannen.

Maak een rustige wandeling in je eentje of met je partner. Je zal merken dat lopen helpt om rustig na te denken over wat er die dag is gebeurd. Het is ook heel fijn om wat creatiefs te doen of rustig wat op te ruimen. Activiteiten waarbij je niet te veel hoeft na te denken en je hoofd kan ontspannen. Draai eventueel wat muziek, smeer je in met warme olie of doe gewoon helemaal niets. Het gaat om de balans. Na een dag van actie heb je tijd nodig voor ontspanning. Ontspanning die hard nodig is om rustig en diep te kunnen slapen.

 

Zijn deze tips voor jou nog niet voldoende om in slaap te kunnen komen. Kom dan eens langs. Maak een afspraak via puursanayurveda@gmail.nl

Ik kan jou laten slapen als een baby, wordt wakker vol energie en hebt zin in de dag.

Momentje van inzicht!!!!!


Van de week kwam een mogelijk nieuwe cliënt naar mij toe met de vraag of ik haar kon helpen met de vies ruikende scheetjes die ze de laatste tijd steeds had. Dat kan ik zeker en ik besprak met haar wat daar vaak de oorzaak van is en wat ik via ayurveda voor haar kon doen. Ze was geïnteresseerd, maar wilde het even met haar man bespreken, want die was niet zo van dat zwevende gedoe.

Waarop ik opmerkte dat wanneer haar vieze scheetjes verdwenen dat er dan niets zweverigs meer aan was.

Toch deed de opmerking zweverig gedoe mij nadenken. En dat moet ik even uitleggen.

Ik ben nu 26 jaar werkzaam in het ziekenhuis. 26 jaar werken en leren in een wetenschappelijk omgeving maakt dat je ook vanuit de wetenschap denkt. Ik was daarmee ook altijd heel duidelijk. Kan het niet bewezen worden, dan kan het niet waar zijn.

Toen ik met de opleiding ayurveda begon bleef dit in mij zitten. Ik bleef de nieuw geleerde kennis naast mijn wetenschappelijke kennis leggen. Wat kon het verklaren en hoe kan ik het vanuit de reguliere geneeskunde uitleggen. Zeker toen wij een stevige medische basiskennis opleiding naast onze ayurveda opleiding moesten doen zocht ik naar uitleg van mijn geleerde ayurveda stof. Echter al snel kwam ik op punten die niet uit te leggen waren. Mijn stages in India waren daarmee bijzonder. Ik zag dingen gebeuren die ik niet kon uitleggen, maar wel zeker keer op keer verandering brachten in de klachten van cliënten. Ik zag mensen opknappen en wist dat er iets moest gebeuren, maar wat en hoe?

Nu zie ik dagelijks in mijn praktijk mensen opknappen. Fysieke klachten, die vaak al jaren aanwezig zijn en mensen verhinderen in hun dagelijkse leven, verdwijnen door mijn behandelingen vaak heel snel.

Intussen kan ik dit vanuit mijn ayurvedische kennis heel goed verklaren. Ik kan de mensen uitleggen waarom klachten ontstaan en wat ze kunnen doen om ze te laten verdwijnen. Dat is wat mensen nodig hebben. Zelf voelen en zien dat het werkt.

Gelukkig wordt steeds meer van deze prachtige ruim 5000 jaar oude kennis via wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Echter gaat dit niet snel. Onze wetenschap bestaat pas een paar honderd jaar en onderzoek kost tijd. Daarbij is niet alle kennis te bewijzen. Ieder mens is anders en werkt verschillend en gebieden als de geest en de energie van de mens heeft nog veel geheimen waar wij alleen naar kunnen gissen.

Toch zie ik dagelijks dat de behandelingen werken. Dit heeft blijkbaar gemaakt dat de opmerking zweverig gedoe bij mij wat losmaakte. Hoe kortgeleden was het niet dat ik zelf zo dacht. Nu maak ik gebruik van al mijn kennis in de reguliere gezondheidszorg en leg ik dit naast mijn ayurvedische kennis. Dit samen maakt dat ik mensen veel kan vertellen en inzicht kan geven in hun lichaam. Dat ze zelf gaan voelen wanneer het lichaam aangeeft dat het niet goed gaat en hier de goede acties op in kunnen zetten. Hoe fijn is het niet om zelf de regie te krijgen over je gezondheid. Of deze client daadwerkelijk bij mij start gaan we zien. Ik was er in elk geval weer een mooi inzicht rijker mee, mijn wetenschappelijk denken kan samen gaan met de prachtig nog niet altijd bewezen door de wetenschap ,maar wel in de tijd, ayurvedische kennis, dit voelt goed. Dank.

Eet jij omdat je honger hebt of omdat het tijd is?


Vanmorgen vroeg ik aan mijn cliënt of ze honger had toen ze ging ontbijten.

Het antwoord dat ze gaf krijg ik vaker van cliënten.

Ze heeft eigenlijk nooit echt honger. Soms een beetje, maar meestal niet.

Ze eet dan wel wat, want zonder eten de deur uit is toch niet gezond.

 

Nu is dat zeker zo. Je krijgt van eten de energie die je nodig hebt voor alle activiteiten die je die dag gaat doen, maar dan moet dat eten wel verteerd worden.

Word het niet verteerd, dan ligt het als een blok op je maag en word je er moe en traag van.

 

Hoe zit dat? Om eten te kunnen verteren heb je voldoende spijsverteringsappen nodig.

Wanneer je nog geen honger hebt, betekend dat dat je maag nog niet volledig leeg is, je spijsvertering is nog bezig.

Wanneer je vorige maaltijd voldoende verteerd is gaat hij vanuit de maag naar de dunne darm. Je maag is dan leeg en je spijsverteringsappen in je maag zullen weer langzaam gaan toenemen. Wanneer er voldoende spijsverteringssappen aangemaakt zijn krijg jij een hongergevoel. Gerommel in je maag. Je voeding kan nu goed verteerd worden.

 

Eet je terwijl je maag nog niet volledig leeg is, dan komt er onverteerd voedsel bij deels verteerd voedsel. Ik maak het wat beeldender. Het is alsof je een pan met aardappelen kookt. Dat duurt 15 a 20 minuten voor ze gaar zijn. Na 10 minuten koken doe je er een paar nieuwe aardappelen bij, omdat er toch nog iemand extra mee komt eten. Na 20 minuten zullen de eerste aardappelen gaar zijn. De later toegevoegde aardappelen zijn nog deels rauw.

Zo werkt dat ook in je maag en darmen. Eet je terwijl je maag nog niet volledig leeg is, je nog geen echte honger hebt, dan komt er onverteerde voeding bij deels verteerde voeding.

Je maag heeft geen schotje die het bijna verteerde voedsel van het nog niet verteerde voedsel scheidt. Wanneer je eerst gegeten maaltijd voldoende verteerd is zal alle voeding doorgaan naar de dunne darm. Ook de nog niet voldoende verteerde voeding.

De voldoende verteerde voeding wordt in de dunne darm verder verteerd, zodat het als een voedselsap door de darmwand heen in heel dunne bloedvaten opgenomen kan worden en zo verdeeld door je lichaam de energie kan geven die jij nodig hebt. De deels verteerde voeding kan in de dunne darm nooit meer zo goed verteerd worden dat het als sap opgenomen kan worden.

Het blijft achter in je darm. Dan krijg ik vaak de vraag of je dit dan niet uitpoept?

Nee, helaas. Je poep is het deel van de voeding waar je lichaam niets mee kan en blijft na de vertering over en word poep. Het moet dus eerst wel verteerd worden.

 

Het achtergebleven deel in je darm kan nergens heen en word net als een vergeten stuk fruit op de fruitschaal vies. Het gaat stinken, word slijmerig en zit je in de weg. Van deze vieze stinkende slijmerige laag in je darmen word je moe, traag en sloom.

Eet je vaker zonder honger, dan zal je lichaam langzaam gaan vervuilen en zullen er weefsels aangemaakt gaan worden die deels vervuild zijn met deze afvalstoffen. Je krijgt minder sterke en krachtige weefsels. Je immuniteit gaat achteruit.

 

Zo zie je dat zo iets kleins als wel of geen honger hebben een enorm effect kan hebben op je gezondheid. Door je hier bewust van te zijn en naar te handelen werk je bewust aan een gezond en sterk lichaam.

Opgeblazen pijnlijke buik.


Laatst kwam een cliënt bij mij met de vraag haar te helpen.

Ze zat al langer met burn-out thuis, gaat vooruit, maar wil hier graag hulp bij.

In het gesprek kwam naar voren dat ze heel lang last heeft gehad van darmklachten.

Dit was al voor de Burn-Out en leek hier geen connectie mee te hebben.

Ze had geregeld een heel dikke opgezette buik, darmkrampen en dit was heel pijnlijk.

De buik zette in de loop van de dag op en werd zo dik dat ze zelfs haar broek open moest doen of nog liever uit. Ze is hier geregeld mee naar de huisarts geweest, die constateerde een prikkelbaar darm syndroom, maar kon verder niets voor haar betekenen.

 

In de tijd dat ze thuis kwam te zitten met de Burn-Out gingen deze klachten ineens over. Ze heeft nu nog wel eens een klein beetje last, maar dan vooral als er spanningen zijn, zoals een spannend gesprek, weer eens terug naar de werk plek.

 

De connectie darmklachten en Burn-Out kom ik in mijn praktijk heel vaak tegen.

Dat deze klachten voorkomen samen en of als voor loper op de Burn-Out vind ik niet zo gek.

Er zit een heel sterke connectie tussen je denken en het functioneren van je darmen. Een druk hoofd geeft drukke darmen.

 

Mensen lopen vaak al heel lang met een opgeblazen pijnlijke buik en krampende darmen rond, Dit belemmerd alles wat je doet en dat terwijl dit vaak vrij gemakkelijk te verhelpen is.

Ik heb hier heel veel ervaring mee.

 

Loop jij met krampen in je darmen en geregeld een opgeblazen buik. Wil jij hier graag van af? Laat je hier niet langer door hinderen. Maak een afspraak. Mail mij op puursanayurveda@gmail.com

Lekkere trek? Krijg je wel genoeg voedingsstoffen binnen?

 

Vanmorgen kwam een cliënt bij mij met een vraag die ik de laatste tijd vaker krijg.

Reden genoeg om op te schrijven en te delen. Wie weet loop jij wel tegen hetzelfde aan.

Deze cliënt houdt zich al langer aan een caloriearm dieet en is hierdoor flink afgevallen.

Super goed, maar nu blijft ze maar jojo’en in gewicht.

 

Mijn cliënten komen bij mij, omdat ze zo sterk zijn dat ze op wilskracht heel ver kunnen komen.

Maar een dieet op wilskracht kun je nooit voor altijd volhouden. Het lichaam gaat protesteren.

Buiten het weekend is ze super sterk en kan ze zich goed aan het dieet houden, maar in het weekend word dit moeilijker. De gezelligheid met haar man of vrienden maken dat ze wel een keer mag zondigen, toch?  Eerst werd de zondag een dag dat ze een koekje bij de koffie mag en een chipje wanneer ze er zin in heeft. Maar rustig aan kwamen daar ook de zaterdag en de vrijdag bij.

 

Ik zie dit vaker gebeuren. Dergelijke diëten laten je afvallen en dat is natuurlijk het doel.

Echter zijn ze veel te algemeen. Er wordt niet gekeken wat jij als persoon nu eigenlijk nodig hebt.

Het lichaam krijgt te kort aan voedingsstoffen en gaat op zoek naar de bouwstoffen die het niet genoeg of helemaal niet binnen krijgt. Je krijgt lekkere trek. En dat zijn vaak nou net de dingen die je weer dik maken.

Ook eet je dit “lekkers” vaak buiten de maaltijden om, waardoor het niet goed verteerd en als afvalstoffen je maagdarmstelsel vervuilt.

 

Tijdens het onderzoek van haar tong zag ik precies wat ik verwachte.

Deukjes in de tongrand. Alsof de tanden er tegenaan gedrukt hebben gezeten.

Dit vertelt mij dat er onvoldoende voedingsstoffen bij de weefsels komen. Hierdoor wordt je lichaam minder sterk, krachtig en vitaal.

 

Niet te veel calorieën is natuurlijk helemaal goed. Elk pondje gaat door het mondje. Maar zou het niet fijn zijn wanneer je maaltijden zouden zorgen dat je geen lekkere trek meer hebt.

Ik werk in dit soort gevallen met name aan het verbeteren van de spijsvertering. Hierdoor wordt wat je eet goed verteerd en omgezet in sterk weefsel. Gecombineerd met voor jou goede voeding zorgt dit voor een sterk en krachtig lichaam, met een voor jou passend gewicht.

Nooit meer dieten, jojo’en en balen dat je weer aan komt.  

 


EMOTIES

 

Emoties horen niet bij jou.

Ze komen als een wolk voorbij en wanneer ze jou prikkelen komen ze aan.

Dan voel jij deze blijheid, dit verdriet, deze angst.

Dit zegt wat over jou, hier kan jij iets over jezelf van leren.

Het is een mogelijkheid om jezelf nog beter te leren kennen. Dit is een doel van emoties.

 

Waarom komt deze emotie bij jou aan, wat is dat in jou dat deze emotie wat met jou doet?

 

Van emoties kun je wat over jezelf leren. Neem je de tijd om hierbij stil te staan en de emotie even te voelen dan zal deze vanzelf weer verdwijnen. Hij heeft zijn werk gedaan.

 

Zo zou het moeten gaan.

Echter vinden wij emoties vaak helemaal niet fijn. We willen dat verdriet helemaal niet voelen, het komt echt even niet uit om te gaan zitten huilen of die angst is veel te heftig.

We drukken deze emotie weg. We willen niet voelen.

 

Deze weggedrukte gevoelens komen vast te zitten in ons lichaam.

Dit maakt ons lichaam minder licht en helder. Dit maakt dat onze energie minder kan stromen.

 

Het lichaam en de geest zullen deze emoties proberen op te ruimen.

Op een rustig moment zal deze emotie vanzelf omhoogkomen om verwerkt te worden.

Dit is een heel natuurlijk proces. Wandel je in de natuur dan word je steeds rustiger, kom je meer bij jezelf en gaan je gedachten stromen. Dit is het moment dat je alle input van de dag gaat verwerken en ook het moment dat emoties verwerkt kunnen worden.

 

Echter zijn sommige angsten of verdriet zo groot dat je het helemaal niet fijn vindt om dit te verwerken. Of misschien is de beerput nu zo vol dat er wel heel veel omhoogkomt wanneer jij even rust zoekt. Wanneer jij deze gevoelens blijft wegdrukken gaan deze gevoelens het lichaam echt in de weg zitten. Je lichaam kan niet meer functioneren zoals het zou moeten.

Je zal voelen dat je veel minder energie hebt en het lichaam kan klachten gaan krijgen.

Deze klachten zijn een manier van het lichaam om aandacht te vragen voor het ongemak van de pruttende gevoelens

 

Uiteindelijk kun je zelfs heel ziek worden van deze beerput aan gevoelens.

 

Mijn advies is om met regelmaat lekker te gaan wandelen of rust te plannen voor jezelf.

Geef het lichaam en de geest de ruimte om te verwerken.

Vind je het fijn om te praten over je gevoelens kom dan eens langs.

Praten kan helpen om vervelende gevoelens een plekje te geven.

 

Ayurveda heeft daarnaast heel mooie behandelingen om gevoelens die heel diep weggestopt zitten,

waarvan je niet eens meer wist dat ze er zaten, omhoog te brengen en op te ruimen.

Dit gaat op een heel ontspannen manier.

 

Dit brengt je energie weer terug en kan vele onverklaarbare klachten laten verdwijnen.

Waar kan ik je bij helpen?  Laat het mij weten via puursanayurveda@gmail.com